CVR.25378539
+45 23 96 10 30 storyweb@elkan.dk

Forside

Storytelling i virksomheder

storytelling, fortællinger, historier eller historiefortælling… sært barn har mange navne

En fortælling er en mundtlig gerne, som vi bruger dagligt. Fortællingens styrke er den relation fortælleren skaber til sit publikum. Men det er også en performativ genre, hvor fortælleren skal “sælge” sin fortælling. Den er så at sige afhængig af publikums interesse for emnet, mediets muligheder og fortællerens evne til at sælge budskabet.

Fortælling = værdier + verdensbillede

En fortælling giver udtryk for fortællerens verdensbillede og værdier. Fortællingens grundsubstans er noget overraskende, anderledes, morsomt, skræmmende eller mystisk. I sprogforskningen hedder det at emnet skal være “reportable”. At tage 100 kopier er med andre ord en dårlig fortælling med mindre der var en særlig grund til det, eller det var udsædvanligt. Fortællingen er netop om det der afviger ved blot at tage 100 kopier eller køre en tur med bussen.

Fortællingen er en social talegenre

Vi bruger fortællingen til at skabe tilslutning til vores holdninger, teste at fællesskabet er enige med os, og til at bestyrke vores egne værdier og tro på hvad der ikke bør forandre sig. Fortællingen afspejler trusler eller styrker. Den fortæller os hvem der skurk, og hvem der er helt. Det kan enhver leder bruge til at tage kulturtemperaturen på sin virksomhed eller afdeling.

Troværdighed er alt

I hverdagen opfatter vi som regel genren som autentisk – eller rettere tror vi ikke på fortællerens oprigtighed og fortællingens autencitet, så falder fortællingen til jorden og ofte med en række kommentarer fra publikum. Det er grundlæggende for kommunikation, men i fortællingen er man ekstra sårbar fordi den også fremstiller fakta, som publikum kan spørge ind til.

De store spørgsmål inden for storytelling er…

  • Hvordan finder man fortællinger?
  • Hvordan laver man gode fortællinger?
  • Hvordan bruger man bedst de fortællinger man har?
  • Hvordan forandrer man menneskers verdensbillede med fortællinger?

Storytelling har fået skyld for at kunne meget. Væsentligst er at storytelling er nemt at gå til og anvende. Man skal blot have sin vinkel og mål for øje.

Storytelling på storyweb.dk

På storyweb.dk finder du info og artikler om storytelling i organisationer og virksomheder. Tilmeld dig nyhedsbrevet på elkan.dk, så får du automatisk besked, når der er nyt.